Diane-35-pil niet nodig tegen acne

0
151

Van tv bekende therapeute Loes Oud: stop behandeling met medicijnen

VELDHOVEN – De Diane-35-pil moet onmiddellijk uit de handel genomen worden als middel tegen acne. Daarvoor pleit de van televisie bekende acnetherapeute Loes Oud – van der Zijden. Uit eigen ervaring weet ze dat de hormoonpil nog veel meer bijwerkingen heeft dan de verhoogde kans op trombose en longembolie, die nu door wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond. Bovendien bestaat er een alternatieve behandeling waarbij geen medicijnen gebruikt hoeven te worden.

Oud en haar team behandelen al bijna 35 jaar mensen met huidproblemen als acne en jeugdpuistjes zonder medicatie voor te schrijven. Zij pleit al langer tegen het voorschrijven van de anticonceptiepil tegen deze klachten. Meisjes en volwassen vrouwen die het wel makkelijk vinden om tegelijk met het verdwijnen van hun puistjes beschermd te zijn tegen zwangerschap, zouden volgens haar beter moeten weten.
,,De pil geeft een verhoogde kans op borstkanker en trombose, maar maakt ook emotionele reacties los die leiden tot depressies bij de gebruikers. Verder drogen slijmvliezen uit en kunnen sommige mensen zelfs geen contactlenzen meer dragen omdat alles uitdroogt,” weet ze uit ervaring.
Als alternatief voor de Diane-pil schrijven dermatologen of artsen vaak het zwaardere Roaccutane voor, dat volgens Oud nog meer bijwerkingen heeft, zoals nier- en leverstoornissen. Ook het voorschrijven van penicilline wijst ze af. ,,Want acne is geen ziekte maar een huidaandoening. In een gezond lichaam hoef je geen medicijnen te gebruiken. Alle medicatie tegen acne onderdrukt in vele gevallen slechts de klachten. Als je stopt komen de problemen in vele gevallen weer terug. Steeds meer mensen komen er nu achter dat je acne ook zonder medicijnen kunt behandelen,” stelt Oud.

Oud is geregeld te zien in gezondheidsprogramma’s op televisie als 4me, Altijd Jong. Koffietijd of Avro’s Gezondheidsplein en komt vaak in het nieuws als ze bekende Nederlanders behandelt. Ze heeft zelf een natuurlijke methode ontwikkeld om acne te behandelen in vier stappen. Daarbij wordt eerst met een voedselallergietest gekeken waar de acne vandaan komt. Vervolgens wordt het lichaam ontgift en gereinigd. Daarna wordt de huid aan de buitenkant hersteld en verzorgd. In haar Vital kliniek in Veldhoven boekt ze daar succes mee. ,,We behandelen wekelijks ongeveer 75 patiënten uit heel Nederland. Bij hen verdwijnt binnen drie maanden 85 tot 95 procent van de acne,” stelt Oud.
Zij waarschuwt al jaren voor het gebruik van de Diane-pil. Nu er zelfs sterfgevallen in verband worden gebracht met het gebruik van de pil, wil ze opnieuw een pleidooi laten horen. Juist omdat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert de pil niet meer als anticonceptiemiddel voor te schrijven, maar wel als middel tegen acne. ,,Juist daartegen moet je hem niet meer voorschrijven. Je bent echt verkeerd bezig met je lichaam als je deze pil gebruikt. Ook voor anticonceptie zijn er al vele alternatieven. Daarom ben ik eigenlijk wel blij dat dit eindelijk naar buiten is gekomen en dat media er aandacht aan besteden. Hopelijk worden mensen zich nu beter bewust van de risico’s,” aldus Oud.